Fusion-net.dk - Til forsiden
Herrens mark

Du ankommer måske i bil. Måske med en kop kaffe fra den sidste tankstation. Lokalradioen kører. Dansktoppen er underlægningsmusik på din vej ind i ukendt terræn, omgivet af bølgende skove og kornmarker, flankeret af køer. Et kirkespir eller en fabrik bryder horisontlinien. Dannebrog vejrer over bondegården. En flok måger følger plovens fremdrift, dykker ned og mæsker sig i de blottede jordårer. Lugten af gylle sniger sig ind gennem bilens ventilationsanlæg. Langs vejen sidder sorte krager og hakker i noget udtværet og dødt.

Vejen bliver smallere. Du må halvvejs ud i grøften for at lade en modkørende Ford Taunus eller en mælkebil passere. Landsbyerne er velfriserede oaser af forudsigelighed. Farer du vild, vil de lokale sikkert gøre alt hvad de kan for at hjælpe dig. Vil du have konflikt, kan du gå ind på den nærmeste kro, eller vade ind på privat grund uden at tage hensyn til beplantningen. Du kan også begynde at stille spørgsmål, på en måde som de lokale ikke bryder sig om. Måske træder du dem over tæerne uden at vide det. Måske roder du op i noget gammelt, som de helst vil glemme. Måske kan de bare ikke lide dig.

Et par mænd i overalls vinker til bilen. Det kunne jo være det var en de kendte. De kender alle sammen hinanden herude. De mødes i Brugsen, på torvet eller til halbal i det lokale forsamlingshus. Familien samles og synger sange og klæder sig pænt på. Fluerne hænger under loftet og i gardinerne, kravler hastigt hen over flødekagerne. Om aftenen kommer mørket krybende. Og med det stilheden. Kun den fjerne brusen fra motorvejen, en ugle, måske en rævs puslen i krattet. Inde fra husene strømmer blåt lys fra tv'et. Måske lyden af et skænderi, måske noget værre. Man blander sig ikke.

Desværre er det dit job at stikke næsen i andre folks sager. Du er privatdetektiv. Du er fremmed.

Velkommen til.
Scenarierne i "Som landet ligger" er de meget forskellige forfatteres bud på et Fusion-scenarie. Det er der kommet et broget og meget levende resultat ud af, der spænder fra kolde kriminalhistorier med opklaring og konfrontation i hovedsædet, til stemningsmættede spøgelseshistorier med skæbnen og fortidens synder som metafysiske medspillere. Fælles for historierne er, at detektiverne kommer på afveje, fysisk såvel som psykisk.

Sønderborg er tredje år i træk blevet udnævnt til den sikreste by i Danmark. Kriminaliteten i området er faldet drastisk efter at kommunen i 2008 gav rockerklubber frit lejde (mod et gevaldigt statsligt tilskud til den slunkne kommunalkasse). Det er ikke kun Sønderborg der har taget problemer til sig mod en klækkelig bonus. I 2009 åbnede Frederikshavn op for Danmarks største kirkegård, hvor man er garanteret en gravplads indenfor 24 timer, og i 2011 begyndte de første retssager mod Kalundborg på Vestsjælland, der nu er landets største aftager af giftigt affald. Siden færgeruten lukkede har erhvervslivet i kommunen været helt til rotterne og byen er langsomt blevet affolket. Men med de højt betalte giftgrunde er kommunen langsomt ved at komme på fode igen.

Bogen bliver på 112 sider, som vanligt med Morten Fredberg-Holm som lay-outer. Desuden bliver bogen endnu engang fyldt til bristepunktet med fotos, og illustrationer af Palle Schmidt - se mere her.

Det mørke Jylland er mange steder blevet meget mørkt igen. Med den reviderede våbenlov og den tiltagende lovløshed er gadelygter, specielt på landet, blevet meget populære skydeskiver for de lokale eller forbipasserende i bil.Scenarierne i "Som landet ligger" har det til fælles, at de trækker spilpersonerne med sig ned. Ingen slipper uskadte igennem de moralske og personlige valg de er tvunget til at foretage sig. Vil de kaste deres rationalitet overbord og købe new age-guruens pladder om reinkarnation og skæbne? Vil de overbyde sado-galningene i grusomhed for at knække deres magt? Vil de holde med den lille mand i hans kamp mod en uretfærdig verden, eller vil de lade sig overbevise af kontanters kølige raslen?I Max Møllers "Pest eller kolera" har valget en mere national karakter...

Politikerne underbyder hinanden i forsøget på at nå den laveste fællesnævner. Personfiksede kampagner og medier har reduceret valgkampen til en duel mellem Damsted og Jørgensen, men de fleste vælgere kan ikke skelne den ene politiker fra den anden. Derfor er mange ligeglade, resten kaster med flasker og beklager sig.Vær på forkant! Allerede nu kan du hente plakaterne fra det nært forestående valg. Der bliver kamp til stregen i Max Møllers "Pest eller kolera". Download valgplakater.pdf

Sidste års Danish Crime Investigation Award gik for første gang til Frederikshavn, der havde den suverænt højeste opklaringsprocent. Senere begyndte rygterne om korruption, justitsmord og trusler mod vidner at svirre, men politimesteren Carsten Jarlskov nægter alle anklagerne. Efter sigende skulle en af grundene til det lokale politis succes være den store mængde af udliciterede opgaver til privatdetektivbureauer.


"Som landet ligger" udkommer fredag den 11. oktober 2002. Du kan bestille bogen online her.

<< Tilbage